Klei en Leem

Toon filters

Resultaat 1–16 van de 20 resultaten wordt getoond

Het gebruik van leem heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of leem behandelingen in hun geneeskundige tradities. Er zijn vele soorten leem. Groene, rode, witte, gele en grijs/bruine leem zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden. Leem is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Het reinigt, mineraliseert, zet allerlei regenererende processen in gang en harmoniseert de totale ecologie van het lichaam. Door het unieke absorberende vermogen van leem bindt het veel gifstoffen en zorgt mede voor afvoer van dit afval uit ons lichaam. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle leemsoorten zijn reinigend, opbouwend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Zo is groene leem sterk reinigend, terwijl grijs/bruine leem meer opbouwend is.
Verleden, heden en feiten
Boeren behandelden van oudsher de kwalen van hun huisdieren en vee met leem. Als een paard een been verrekte, nam men leem, vermengde het met water en azijn en smeerde het op de pijnlijke plek. Vaak was het aan wilde dieren te danken dat men de plaatsen met helende aarde ontdekte. Men merkte op dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder wentelden en daarna snel herstelden.
Wist u dat?

leem in de oertijd gebruikt werd als huidreiniger en voor wondbehandeling?
de oude Egyptenaren leem uit de Nijl op zwerende wonden smeerden en het gebruikten bij het mummificeren?
de indianen al eeuwenlang gebruik maken van de krachten van moeder aarde?
de Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog beschermd werden tegen dysenterie door leem die was toegevoegd aan de mosterd bij hun voedsel?
de Russen hun soldaten ook een dosis groene leem meegaven naar het front?
in onze tijd de natuurvolken in Afrika, Amerika en Australië klei eten tegen diarree, misselijkheid en maagpijn.

Toepasssingen leem
Uitwendig kan leem gebruikt worden in/als:

Leembaden
Masker
Pakking
Koud leemkompres
Warm leemkompres
Leempleister
Strooipoeder van leem

Voor maskers, pakkingen en kompressen kan groene en witte leem tot een pasta gevormd worden door toevoeging van: zuiver (bron) water, hydrolaat, vette plantolie, maceraten, essentiële oliën of een combinatie van deze.
Bron: Chi.nl