Mineralen

Toon filters

Resultaat 1–16 van de 608 resultaten wordt getoond

Mineralen
Mineralen zijn onmisbare factoren in de menselijke voeding; het zijn bestanddelen van het beendergestel, botten, zachte weefsels, spieren, bloed en zenuwcellen. Ze werken als katalisatoren voor tal van biologische reacties in het lichaam en zijn van belang bij de productie van hormonen.
Calcium is het meest voorkomende mineraal in het lichaam. De hoofdfunctie is bouwsteen van botten en tanden, in samenwerking met fosfor. Verder helpt calcium bij het vloeistoftransport in en uit de cellen. Er is ook een verband tussen calcium en het functioneren van het hart en het zenuwgestel. Vitamine D is een belangrijke factor in de calciumopname.
Koper wordt in alle lichaamsweefsels aangetroffen. Het helpt bij de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen door de ijzeropname te bevorderen en het ondersteunt de omzetting van een aminozuur tot donker pigment dat haar en huid doet kleuren..
Jodium is een essentieel onderdeel van het schildklier hormoon thyroxine, dat de belangrijkste regulator van stofwisselingsreacties bij de verbranding is.
IJzer is samen met eiwit en koper het belangrijkste element bij de vorming van hemoglobine, het zuurstof transporterende pigment dat in rode bloedcellen voorkomt. Vitamine C verbetert de opname van ijzer door het in een voor het lichaam beter opneembare vorm te veranderen.
Magnesium vinden we voor ten minste de helft samen met calcium en fosfor terug in het beendergestel. De rest treffen we aan in rode bloedcellen, spieren en andere weefsels. Magnesium speelt een rol bij de spiercontractie en de zenuwfuncties en is onderdeel van honderden enzymen.
Mangaan is een belangrijke aktivator en een onderdeel van vele enzymsystemen. Het speelt een rol bij de eiwitsynthese, de omzetting van vetzuren en is nodig voor een normale skeletopbouw en hypofyse-aktiviteit.
Fosfor is het op één na meest voorkomende mineraal in het lichaam; in bijna elke levende lichaamscel voorkomend. Het is betrokken bij het normaal functioneren van de zenuwen en werkt vaak samen met calcium. Een gezond lichaam handhaaft een fosfor-calcium balans in de botten van 2 : 1.
Natrium en kalium zijn betrokken bij de vloeistofbalans in het lichaam; kalium transporteert vocht voornamelijk in de cellen, natrium wordt vooral in de vloeistoffen buiten de cellen aangetroffen.
Zink is een spore-element en een onderdeel van vele enzymsystemen. Zink is ook een bestanddeel van insuline en van sperma. Grote inname van calcium of fytinezuur, dat in sommige granen voorkomt, vergroot de behoefte aan zink.
Chroom, als onderdeel van de Glucose Tolerantie Factor (GTF), vergroot het effect van insuline, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de bloedsuikerspiegel.
Molybdeen is een spore-element dat als co-factor in vele enzymsystemen dient. De fysiologische werkingen van de zwavelhoudende aminozuren zijn afhankelijk van molybdeen.
Borium is een spore-element dat nog niet zo lang geleden erkend is als voedingsstof en de lichaamsprocessen die de botopbouw verzorgen beïnvloedt en een rol speelt bij de hormoonhuishouding.
Selenium is een spore-element dat synergistisch werkt met vitamine E. Als onderdeel van het glutathion peroxidase, een anti-oxidant enzym, neutraliseert selenium vrije radicalen voordat deze het lichaam kunnen schaden.