Aspirine

Toon filters

Toont alle 3 resultaten

Aspirine is al meer dan 120 jaar op de markt. Bijna geen enkel ander medicijn kijkt tegelijkertijd naar zo’n traditioneel verleden en veelbelovende toekomst. Dankzij het actieve ingrediënt is acetylsalicylzuur, aspirine veelzijdig: de stof bestrijdt pijn en wordt gebruikt bij patiënten met een hoog risico om een hernieuwde hartaanval of beroerte te voorkomen.

De wereldwijde triomf van het aspirine actieve ingrediënt begint in 1897: volgens de legende maakt de jonge chemicus Dr. Felix Hoffmann zich zorgen over zijn reumatoïde vader wanneer hij voor het eerst acetylsalicylzuur synthetiseert in chemisch zuivere en duurzame vorm. Op 10 augustus 1897 verfijnde hij in het Laboratorium van Elberfeld het salicylzuur dat eerder werd gebruikt voor reuma en pijn tot acetylsalicylzuur. Vanaf nu is een effectief en tegelijkertijd verdraagbaar medicijn beschikbaar, dat pijn verlicht, koorts verlaagt en ontstekingsremmende eigenschappen heeft – zonder de onaangename bijwerkingen van salicylzuur: de oorspronkelijke vorm irriteert de slijmvliezen en veroorzaakt misselijkheid wanneer het voor een langere periode wordt ingenomen. Dankzij de ontdekking van zijn zoon kan Hoffmanns vader zijn symptomen beter verlichten met de meer draaglijke stof. Sindsdien vertrouwen miljoenen mensen wereldwijd op de pijnstiller aspirine.

Aanvankelijk was het toenmalige hoofd van het Farmacologisch Instituut van Bayer, professor Heinrich Dreser, niet geïnteresseerd in de ontdekking. Zelfs toen artsen enthousiast rapporteerden over de ervaringen van hun patiënten en de effectiviteit van acetylsalicylzuur, besteedde Dreser er geen aandacht aan. Pas nadat de toenmalige Bayer-topman Carl Duisberg hierop aandringt, wordt het acetylsalicylzuur opnieuw getest. Met succes: al in 1899 verschenen de eerste resultaten van klinische studies, die rapporteren over het positieve effect van het actieve ingrediënt. De veelbelovende resultaten met de stof zetten de bedrijfsleiding ertoe aan om het actieve ingrediënt in de productie op te nemen. Op 6 maart 1899 wordt de handelsnaam “Aspirine™” geregistreerd in het merkenregister van het Keizerlijk Octrooibureau in Berlijn onder nummer 36433.

Bayer vraagt voor zowel Engeland als de Verenigde Staten een patent aan voor de naam en het productieproces. Engeland wijst de aanvraag af op grond van het feit dat de chemische fabriek van Heyden sinds 1897 acetylsalicylzuur verkoopt onder de naam “acetyline”. Bayer kreeg in februari 1900 een patent in de Verenigde Staten. Dit betekent dat aspirine ook in de Verenigde Staten kan worden geproduceerd en gedistribueerd.

Aspirine zal in eerste instantie als poeder in glazen flessen van 250 gram aan apotheken worden verkocht. Veel bedrijven beginnen al snel aspirine™ te imiteren. Om zich te onderscheiden van generieke geneesmiddelen, ontwikkelt het bedrijf een acetylsalicylzuurformulering die goed in tabletten drukt. Aspirine is daarmee een van de eerste industrieel geproduceerde geneesmiddelen in tabletvorm. In tegenstelling tot het gewogen poeder, maakt de tablet een gestandaardiseerde dosering mogelijk.

In deze compacte en praktische doseringsvorm wordt aspirine een veelzijdig medicijn en de bekendste pijnstiller ter wereld. Het wordt gebruikt voor milde tot matige pijn en koorts, evenals in de context van verkoudheid.1 Na meer dan een eeuw klinische ervaring wordt het medicijn erkend als een effectieve, betrouwbare pijnstiller en wordt het als goed verdragen beschouwd in de commerciële dosering. Dit wordt bewezen door de huidige meta-analyses2,3 met gegevens van in totaal 145 studies en meer dan 32.000 patiënten over een periode van 20 jaar. Ze bevestigen dat acetylsalicylzuur een goed verdragen en effectieve remedie is voor het verlichten van milde tot matige pijn, evenals koude gerelateerde pijn en koorts bij gebruik gedurende een korte tijd en zoals bedoeld.