Slapen en Stress

Toon filters

Resultaat 1–16 van de 186 resultaten wordt getoond

 
Stresssituaties en spanningen
Stresssituaties, hoge werkdruk, de dagelijkse stroom aan informatie die op je afkomt en de hoge eisen die aan je worden gesteld, maken het leven zo nu en dan een mallemolen. Hoewel een gezonde portie spanning je prestaties kan bevorderen, is ook rust nodig om geest en lichaam te laten herstellen van al die druk. Een heerlijke wandeling in de buitenlucht, een goed gesprek en een gezonde slaap zijn goede vormen van even gas terugnemen. Het lukt echter niet altijd om op die manier te kunnen ontspannen.
 
Serotonine en tryptofaan
Serotonine is een hormoon in de hersenen (neurotransmitter) dat tal van taken verricht. Een laag gehalte aan serotonine wordt in verband gebracht met depressiviteit, slapeloosheid, ongecontroleerd gedrag, eetstoornissen en een verminderde aanmaak van melatonine (een andere neurotransmitter die onder meer een rol speelt in het immuunsysteem en het slaap/waak ritme).
Veel medicijnen die worden ingezet bij slapeloosheid of depressiviteit beïnvloeden de aanmaak of afbraak van serotonine.
Het aminozuur tryptofaan (een van nature in voeding voorkomende bouwsteen van eiwitten) kan als grondstof dienen voor de aanmaak van serotonine. Een aantal onderzoeken toont aan dat inname van extra tryptofaan de aanmaak van serotonine kan doen stijgen.
Serotonine en L-tryptofaan
Serotonine is een hormoon in de hersenen (neurotransmitter) dat tal van taken verricht. Een laag gehalte aan serotonine wordt in verband gebracht met depressiviteit, slapeloosheid, ongecontroleerd gedrag, eetstoornissen en een verminderde aanmaak van melatonine (een andere neurotransmitter die onder meer een rol speelt in het immuunsysteem en het slaap/waak ritme).Veel medicijnen die worden ingezet bij slapeloosheid of depressiviteit beïnvloeden de aanmaak of afbraak van serotonine.Het aminozuur tryptofaan (een van nature in voeding voorkomende bouwsteen van eiwitten) kan als grondstof dienen voor de aanmaak van serotonine. Een aantal onderzoeken toont aan dat inname van extra tryptofaan de aanmaak van serotonine kan doen stijgen.